ProudMom Monday | Yousra

Yousra Jaddour (34) is getrouwd met Rodney en ProudMom van Janoa (10), Malik (6) en Zinho (4). Ze is personal trainer, gewichtsconsulent en mama lifestylecoach bij Ninja Moeder.

Yousra Jaddour is moeder van drie zoontjes, personal trainer, gewichtsconsulente en mama lifestylecoach. Maar diep vanbinnen is ze een ninja. Een super fanatieke moeder die haar kinderen met een boekje en een koekje in de fietskar zet en er zelf achteraan rent, squat met haar zoontje als gewicht op haar rug of plankt voor de televisie als haar kinderen Sesamstraat kijken. ‘Ik doe altijd mee, of mijn zoontjes oorlogje spelen of voetballen. Ik zit dan echt niet op een bankje op mijn kont naar de telefoon te staren.’

Toen ik nog geen kinderen had, wist ik álles over opvoeden, ik had altijd de meest ingenieuze opvoedadviezen en commentaren

Deze sportieve ProudMom heeft van sport en gezondheid haar werk gemaakt. ‘Mijn grote droom is om een mama-lifestylecentrum te openen waar moeders met hun kinderen kunnen sporten en samen aan een gezonde leefstijl werken. Ik vind het geweldig om een verschil te maken in het leven van een moeder. Onlangs begeleidde ik een vrouw die plastische chirurgie overwoog. Na de coaching was dit absoluut geen optie meer, ze zat lekker in haar vel en voelde zich zoveel beter!’

Opvoedexpert

‘Toen ik nog geen kinderen had, wist ik álles over opvoeden, ik had altijd de meest ingenieuze opvoedadviezen en commentaren.’ De realiteit viel Yousra behoorlijk tegen. ‘Nadat ik was bevallen van Zinho zat ik tegen een burn-out aan.’ De huisarts raadde haar antidepressiva aan. ‘Jeetje, daar begin ik niet aan, dat is alleen maar symptoombestrijding!’, was haar eerste gedachte. Ze weigerde de medicatie en ging in plaats daarvan meer sporten en gezonder leven. Met succes.

Ook leerde Yousra zichzelf weer op de eerste plaats zetten. ‘Voorheen was ik voortdurend voor mijn kinderen aan het rennen, vliegen en sloven. “Mama, mag ik een glaasje appelsap, mama mag ik dit, wil je dat voor me doen?” En ja hoor, Supermam was onderweg. Nu geef ik duidelijker mijn grenzen aan: ik zeg dat ik even moet bellen en dat ze me niet mogen storen. Eerst deed ik enorm mijn best om de prachtigste traktaties te maken en mijn kinderen gingen altijd met gestreken kleertjes de deur uit. Inmiddels strijk ik niet meer, wie ziet die kreukels nou?’

Ik vind het belangrijk dat ze zien waar ze vandaan komen, dus we gaan regelmatig naar Marokko, naar mijn omaatje
Van afro tot kaaskop

Yousra heeft een Nederlands-Marokkaanse achtergrond en haar man is Surinaams. ‘Onze kinderen zien er heel verschillend uit: van afro tot kaaskop. De oudste is een kleine verstrooide professor die vragen stelt over het leven en het heelal. Als ik thuiskom vraagt hij hoe het op mijn werk was, heel lief.’ Malik is een pittig ding, vertelt ze. ‘Zijn naam betekent koning en zo gedraagt hij zich ook. De jongste is een knuffelbeertje die naar buiten toe een beetje verlegen is, maar thuis heeft hij de touwtjes in handen.’ De kinderen zijn meestal lief voor elkaar, maar de opvoedstijlen van Yousra en haar man verschillen nogal. ‘Hij is behoorlijk streng en ik ben totaal niet consequent. Slap ouderschap noem ik het. Ach, ik vind het wel relaxed. Ze mogen zelf hun ruzietjes uitvechten, daar bemoei ik me niet mee.’ In het weekend hoeven Yousra en haar man niet te discussiëren over de opvoeding. ‘Dan slaapt mijn man beneden op de bank en de jongens mogen bij mij in bed, dan gaan we elkaar vieze verhaaltjes vertellen.’

‘Ik vind het belangrijk dat ze zien waar ze vandaan komen. Dus we gaan regelmatig naar Marokko, naar mijn omaatje. Dat vinden ze erg leuk, al zijn we niet enorm bewust bezig met dat culturele aspect. Ik hoop vooral dat mijn kinderen open minded naar de wereld kijken en mensen niet in hokjes plaatsen. Als we dan ook nog gezond en gelukkig blijven – met of zonder gladgestreken kleren – dan is het plaatje compleet.’

Tekst: José Verwaal