ProudMom Monday | Lisette

Lisette Tol (43) woont samen met Mike en is trotse moeder van Liam (10). Ze is businesscoach voor zelfstandig ondernemers.

De zon schijnt in Amsterdam. Vrouwen flaneren in fladderjurken, Japanse toeristen staan met hun fotocamera’s in de aanslag. En wat doe je als je tien jaar bent en net uit het zwembad komt met je beste vriend? Juist, dan spring je in de Amstel voor een verkoelende duik.

“Oké, soms ben je een beetje irritant. Maar je bent ook een knuffelmoeder.”

De 10-jarige Liam weet er alles van. Vanmiddag heeft hij weer zwemplannen. Maar voordat hij op zijn fiets naar de Amstel kan racen, houdt zijn moeder Lisette hem tegen. “Liam, wat voor moeder ben ik eigenlijk?” Liam moet lachen. “Je bent een lieve, ondeugende moeder.” “Je mag ook best negatieve dingen noemen hoor”, zegt Lisette. “Oké, soms ben je een beetje irritant. Maar je bent ook een knuffelmoeder.” Lisette is tevreden, dit mag wel in het artikel. “Hij vindt me waarschijnlijk irritant omdat hij vanochtend niet op zijn telefoon mocht van mij”, vertelt ze lachend.

Ondernemende moeder

Lisette is een ondernemende moeder. Of ze nu over haar werk of haar zoon spreekt, ze vertelt met gepaste trots en enthousiasme. “Liam is nu half in de puberleeftijd. We kunnen overal over praten, dat is heel waardevol. Hij is geïnteresseerd in wat er speelt en leeft. Onlangs ging ik met hem naar het Zuiderzeemuseum. Daar zagen we allemaal leegstaande huizen. ‘Jemig, hier staan zoveel huizen leeg en dan zeggen ze dat ze geen plek voor asielzoekers hebben!’, was zijn constatering. Dat vind ik mooi, dat hij over zulke dingen nadenkt. Natuurlijk heeft hij wel eens een andere mening, maar dat vind ik ook interessant. Ik wil hem de vrijheid geven en hem vertrouwen in zijn keuzes. Hij is een stoere, zelfstandige jongen die oog heeft voor anderen. Ik ben ontzettend trots op hem.”

“Mijn klanten leren vaak het meest van de dingen waarmee ik zelf de mist in ben gegaan”

Lisette en Mike hebben lang op Liam gewacht. “We wilden heel graag een kind, maar zwanger worden ging moeilijk. Medisch onderzoek wees uit dat we in principe kinderen zouden kunnen krijgen, maar een eileider zat verstopt. Die hebben ze geopend. Liam is ertussendoor gepiept. Echt een wonder. Omdat we één kind hebben, moeten we wel oppassen dat we niet te veel op zijn schouders zitten. Ik wil hem vrijheid en zelfvertrouwen meegeven. Maar tegelijkertijd wil ik daarin niet gemakzuchtig worden. Vertrouwen is voor mij ook: bij de les blijven en nadenken over waarom ik als ouder iets doe.”

Ontspannen ondernemer

Overdag timmert Lisette aan de weg met haar onderneming. “Ik werkte in de tv-wereld en had een eigen bedrijf in loopbaan-, stress- en burn-outcoaching. Ik zag overal potentie in. Dat zorgde ervoor dat mijn aandacht versnipperde. Het is niet aardig om te zeggen, maar ik geloof niet dat ik alle mensen destijds duurzaam geholpen heb.” Lisette wilde echt iets voor anderen betekenen. Om dat te bewerkstelligen huurde ze een –naar eigen zeggen- belachelijk dure coach in. “Daar ontdekte ik dat ik zelfstandige ondernemers wil coachen. Langdurig.”

“Als je eerlijk naar je fouten durft te kijken, kan je daar veel van leren”

Lisette’s bedrijf heet De Ontspannen Ondernemer. Hiermee wil ze ondernemers coachen en trainen om op topniveau te presteren zonder eraan onderdoor te gaan. “Mijn klanten leren vaak het meest van de dingen waarmee ik zelf de mist in ben gegaan. Deze levenslessen zijn mijn eigen verhaal. Ik durf mezelf steeds kwetsbaarder op te stellen. Door dichtbij mezelf te blijven, trek ik mensen aan die bij mij passen. Ik doe niet aan boekenwijsheid, daar ben ik allergisch voor. Een ondernemer kan fouten maken, soms ga je gewoon keihard op je bek. Ook ik. Als je eerlijk naar je fouten durft te kijken, kan je daar veel van leren.”

Flauwe grapjes

“Ik houd van mijn vrijheid, ik vind mijn gezin en vrienden heel belangrijk. Om niet teveel te versnipperen probeer ik me aan een helder plan te houden: ik focus me op wat ik die dag wil bereiken en volg het pad dat daarnaartoe leidt. Deze focus is serieus, maar Lisette neemt het leven niet altijd te serieus. “Ik maak thuis veel flauwe grapjes, vraag maar aan Liam.” Maar die is alweer weg. Die ligt waarschijnlijk met zijn zwembroek in de Amstel.

Tekst: José Verwaal